Notícies FECIC

FECIC assisteix a la reunió de grups operatius de INTERPORC

05.04.2018 Tweet
FECIC ha assistit aquest dijous a la reunió de grups operatius de INTERPORC, que s'emmarquen dins del Programa nacional de desenvolupament rural, amb l'objectiu d'accelerar la innovació en el sector agroalimentari mitjançant formes associatives innovadores.

Durant la reunió s'ha presentat l'estat del grup operatiu supra-autonòmic, que ja va arrencar el 2017, sobre la branca de la producció. El projecte, anomenat “sanigrasal”, consisteix en la potenciació dels aspectes saludables dels productes carnis. Aquest grup operatiu es vol enfocar a reduir/eliminar nitrificants i reduir greix i millorar perfil lipídic dels embotits crus guarits picats, per incrementar així la competitivitat internacional de la indústria espanyola, alienant-la amb les iniciatives de millora nutricional dels aliments. Per a això, es precisa de processos robusts i estratègies innovadores que, implementades a nivell industrial, permetin la consecució de l'objectiu de reducció de nitrificants i millora nutricional, sense afectar negativament la qualitat tecnològica i sensorial dels productes. Aquest grup operatiu ja ha superat la Fase I que tenia com a objectiu la creació d'aquest segons diferents requeriments. Ara, el 2018, s'ha iniciat la Fase II, que consisteix en l'execució del projecte, que es durà a terme en uns 26 mesos.

També s'ha proposat la sol·licitud de més grups operatius després de la publicació, el passat 3 d'abril, de les bases reguladores per a la concessió de subvencions a l'execució de projectes d'innovació d'interès general per Grups Operatius de l'Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles.

El projecte de 2018 de grup operatiu que es proposa presentar és sobre el “Control de patògens en la cadena”, i consistiria en aquells aspectes fonamentals que suposen un repte estratègic i d'imatge per a la producció porcina, tant al mercat interior com en el comerç exterior del sector, com és la reducció de l'ocupació d'antibiòtics en la producció porcina. L'objectiu d'aquest grup operatiu supra-autonòmic és poder estudiar nous sistemes d'implementació de diverses estratègies tecnològiques (instal·lacions, alimentació, maneig, vacunacions, etc) per evitar l'ús de l'antibiòtic. Es creu que el projecte que es presenta aquest any és bàsic per al sector, sòlid, interessant i gaudeix de la màxima concreció per poder aconseguir-ho.