El sector en xifres

Dades generals

La industria càrnia és el quart sector industrial. Representa una xifra de negoci de 22.168 milions d’euros, més del 21,6% de tot el sector alimentari espanyol, el que es tradueix en el 2% del PIB total espanyol.

Dades de producció del primer semestre 2017

El Servei d’Estadística del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient indica que la producció dels escorxadors espanyols durant el primer semestre de 2017 va ser de 3,28 milions de t, dada que suposa un 1,3% menor a l’obtinguda el mateix període de 2016.

En el cas de la carn de porc, la de major producció a Espanya, ha registrat un comportament molt variable. Al gener, març i maig es va produir més carn que el 2016, mentre que al febrer, abril i juny hi va haver una forta reducció. Destaca especialment el mes d’abril en què es va produir un 17,2% menys que el 2016, 293.863 t, per les 354.870 t registrades el 2016. En total, s'han produït 2,11 milions de t.

Respecte a la carn de boví hi ha un lleuger creixement en la seva producció arribant a les 312.652 t, un 1,1% més i mantenint-se per segon any consecutiu per sobre de les 300.000 t.

En quant a carn d’oví, persisteix la reducció en la seva producció, el primer semestre de 2017 s'han produit 58.387 t, un 1,8% menys que en 2016. Respecte al l'espècie caprina s'aprecia un creixement del 12,1% i es superen les 5.106 t.

Una altra de les categories que ha patit una forta caiguda ha estat la carn d’equí, amb un decreixement del 15,5% fins les 5.716 t.

Per comunitats autònomes, les principals productores, Catalunya, Castella i Lleó i Andalusia han reduït la seva producció un 4% mentre que les tres següents en rellevància, Aragó, Castella-La Manxa i Galícia, han tingut pujades del 10,2%, del 2,3% i del 1,9%.

Exportacions primer semestre 2017

Les dades publicades pel Ministeri d’Economia, Industria i Competitivitat a través d'Estacom del ICEX mostren com el valor de les exportacions càrnies espanyoles segueix creixent. Durant el primer semestre de l’any s'han exportat carns i productes carnis per un valor estimat 3.140 milions d’euros, xifra que suposa un 14,2% més que l’assolida durant el mateix període de 2016.

Les exportacions espanyoles de carn i productes elaborats del porc van augmentar un 18,2% els primers sis mesos de l’any, respecte al mateix període anterior, i van superar els 2.500 milions d’euros de facturació, mentre que les vendes en volum van ser d'1,04 milions de tones, amb un increment de l'1%, segons les dades publicades per la Interprofessional del Porc de Capa Blanca (Interporc).

Per tipus de productes, són líders les carns fresques, refrigerades i congelades, amb unes vendes en volum de 760.021 t (+0,8%) i en valor de 1.839 milions d’euros (+21%). Després figuren les despulles porcines, amb 142.207 t i 167,4 milions d’euros.

Per destins, Xina continua al capdavant del mercat exterior espanyol en volum durant els primers sis mesos de l’any, copant prop del 17% del total de vendes amb 175.388 tones, i seguida de França, amb 163.987 t, Itàlia, amb 91.343 t, Japó, amb 60.038 t i Portugal, amb 57.794 t. En facturació, França és el principal client, amb compres per valor de 445,3 milions d’euros, seguida de Xina, amb 285,4 milions d’euros, i Japó amb 221,3 milions de euros.

Respecte a les dades de carn de boví, tant fresca com refrigerada, han suposat uns ingressos de 322,08 milions d’euros, un 6,3% més, per un total de 87.421 tones, un 4,7% més. Els principals importadors han estat els Països Baixos amb 10.451 t, França amb 10.207 t i Itàlia amb 10.157 t. Les vendes de despulles i subproductes de boví en el primer semestre han arribat a un valor de 19,95 milions d’euros, amb un augment del 47,3%, per un total de 10.638 t. exportades, un 14% més.

Dades de producció 2016

El 2016, la producció de carn va augmentar en totes les espècies, segons les dades de sacrifici publicats pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA). La carn de porc va assolir una producció de 4,06 milions de t, dada que representa un creixement del 5,2% respecte 2015. Per la seva banda, la carn de boví va enregistrar una producció de 637.737 t, un augment de l'1,9%, mentre que la d’oví i caprí van créixer un 1%, amb 126.341 t.

En aquest enllaç es poden consultar les dades de sacrifici del MAPAMA.

Comerç Exterior 2016

El 2016, la indústria càrnia espanyola va exportar 2,3 milions de t per valor de 5.562 milions d’euros, el que suposa un creixement del 16,7% en volum i el 14,8% en valor, segons les dades de DATACOMEX.

Espanya ha avançat a Dinamarca i es converteix en el tercer país exportador de carn de porc a nivell mundial, després dels EUA i Alemanya. Les seves vendes exteriors van ser de 1,5 milions de t de carn de porc per valor de 3.207 milions d’euros, 182.566 t de productes elaborats i 1.150 milions d’euros i 396.539 t de despulles per valor de 447 milions d’euros.

Respecte al boví, el balanç de les exportacions de carn i despulles va assolir 169.539 t exportades (un 4% més), mentre que en termes de valor es va obtenir una xifra de 610 milions d’euros, un 7,1% més que en el any anterior.
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de cookies