Butlletins - InfoFecic

Resum setmanal 19 de gener de 2018

Resum reunions

La Comissió d'Economia i Política Fiscal de la CEOE analitza l'actualitat econòmica

El responsable de l’Àrea d’Economia i Sostenibilitat de FECIC va assistir el passat dimarts a la Comissió d’Economia i Política fiscal de la CEOE, en què es va fer un balanç de l'economia espanyola durant el 2017 i dels mercats financers i es van comentar els escenaris per al 2018, l'evolució i previsions de l'economia europea.

Els principals indicadors econòmics, segons la representant de FUNCAS, són:

- Creixement moderat al desembre a l’afiliació Seguretat Social i en la indústria creixement estable de l'ocupació. L’afiliació a la SS va augmentar 3.6% en el conjunt de 2017, el major creixement dels últims anys, sense tenir en compte el de 2005 i 2006, en què es va produir la regularització d'immigrants.
- L’Índex de producció industrial del novembre va registrar una dada molt destacada, amb una dada molt bona per a la primera meitat de l'any.
- L'índex PMI del sector industrial durant l'últim trimestre de 2017 ha registrat el millor resultat de tot l'any.
- L'índex de clima industrial també ha donat un resultat històric.
- Les vendes de grans empreses també han crescut notablement.
- El consum mostra una certa desacceleració, en algun cas s'atribueix a la situació de Catalunya.
- El creixement del PIB ha estat igual que el trimestre passat, és a dir un 0,8%. Alguns indicadors donen la data una dècima per sobre, un 0,9%.
- La inflació al desembre baixa, no obstant això sorprèn que tingui un descens tan acusat, ja que s'esperava una taxa més alta. El diferencial amb la zona euro és favorable a Espanya.
- Se segueix estimant un 2,6% de creixement de l'economia espanyola per al 2018, un registre superior al previst anteriorment, que era un 2,4%.
- La previsió de dèficit públic compleix amb l'establert per al 2017. Per a aquest any 2018 es preveu una lleugera modificació.

En aquesta reunió, també es va fer un repàs de les dades de l’economia espanyola, de la mà d’una representant del Banc de Santander, entre les quals destaquen que 2017 finalment es tanca amb un creixement superior al previst, de 0,6 punts percentuals. També es comenta que tenint en compte la important pujada d’impostos de l’any passat, encara es pot afirmar que la capacitat de generació de rendes presenta bons indicadors, gràcies a l’augment de la demanda interna i del sector exterior.

El representant del BBVA va comentar les dades de l’economia europea i mundial, destacant aspectes com que a nivell global s’estan complint totes les previsions, amb un creixement de l’1% mundial trimestral i d’un 3,7% global mundial anual.

La Xina presenta una desacceleració important, tot i que després del congrés del partit comunista, hi ha sensacions positives. S’ocuparan de reformes estructurals, reformes al sector financer, etc.

Respecte a la inflació, serà un tema d’important debat durant 2018, les xifres segueixen sent moderades, tot i que s’ha vist algun indicador que amb l’augment de salaris es pot revisar.

El president d'honor i el secretari general es reuneixen amb la directora general d'Indústria de la Generalitat
Tornar enrere
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de cookies