Notícies FECIC

FECIC ha participat aquest matí en la reunió del porcí convocada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació

08.10.2025 Tweet
FECIC ha participat aquest matí en la reunió del sector porcí convocada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, on s’ha analitzat l’impacte dels aranzels imposats per la Xina al porc europeu.

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i el sector porcí han analitzat l’impacte dels aranzels imposats per la Xina al porc europeu, en vigor des del 10 de setembre. La secretària general de Recursos Agraris i Seguretat Alimentària, Ana Rodríguez, ha presidit la reunió amb els representants del sector porcí, en la qual s’han revisat les xifres econòmiques i els possibles efectes d’aquesta mesura en les empreses espanyoles.

Aquestes taxes de competència deslleial oscil·len entre el 15,6 % i el 20 % per a les empreses exportadores espanyoles, i arriben fins al 62,4 % en alguns casos de la Unió Europea (UE). El ministeri ha traslladat al sector un missatge de tranquil·litat i ha assegurat que el Govern donarà suport a les empreses afectades.

A més, Ana Rodríguez ha destacat la col·laboració i transparència amb què està actuant el sector i confia que les taxes imposades s’aixequin tan aviat com sigui possible.


Espanya és, actualment, la tercera potència productora de porcí a nivell mundial, després de la Xina i els Estats Units, i la primera potència de la Unió Europea, amb una producció anual de més de 4,9 milions de tones de carn de porc (dades 2024).

La Xina és el principal destí extracomunitari del porcí espanyol, amb exportacions que el 2024 van superar els 1.097 milions d’euros, l’11,2 % de la producció nacional. Espanya és, a més, la tercera potència mundial en producció porcina i la primera de la UE. En l’àmbit de l’obertura de nous mercats exteriors, cal destacar l’obertura d’Austràlia per a la carn de porc sotmesa a tractament tèrmic. D’aquesta manera es dóna resposta a una demanda històrica del sector.


A la reunió s’ha posat en valor el paper de les Organitzacions Interprofessionals Agroalimentàries com a espais de diàleg i coordinació que contribueixen a la transparència i sostenibilitat del sector mitjançant eines com les extensions de norma.


Entre aquestes, s’ha subratllat l’extensió de norma de l’Organització Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca (Interporc), orientada a enfortir el model de producció de capa blanca, que promou la seva imatge i competitivitat, impulsa el consum dels seus productes en mercats nacionals i internacionals, i fomenta la innovació i la qualitat en tot el sector.


També s’ha valorat el nou projecte de l’Associació Interprofessional del Porc Ibèric (Asici), que tramita una extensió de norma aplicable a les properes campanyes (fins al 2030), actualment en fase d’audiència i informació pública. La seva entrada en vigor està prevista per al 2 de gener de 2026. Aquest projecte busca reforçar la promoció dels productes ibèrics, afavorir el relleu generacional i millorar la sostenibilitat i competitivitat del sector.


Així mateix, s’ha abordat la situació de les denominacions d’origen del pernil ibèric, que representen un model d’excel·lència basat en la qualitat diferenciada i el vincle amb el territori. Des de l’aprovació de la norma de qualitat de l’ibèric, el sector ha avançat en traçabilitat i protecció del consumidor. Per part del sector s’ha plantejat la possibilitat de modificar puntualment i amb l’acord de totes les parts la norma de qualitat.


A la reunió s’ha analitzat el desenvolupament de l’aplicació Ecogan, impulsada pel ministeri per al seguiment de les emissions en les explotacions ramaderes, així com el grau d’implantació a les diferents comunitats autònomes. A més, s’han repassat les propostes europees sobre benestar animal durant el transport i a les explotacions.