FECIC es reuneix amb la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a abordar les preocupacions del sector carni
30.09.2024
Tweet
Avui, 30 de setembre de 2024, el president de FECIC, el Sr. Josep Solà, al costat del secretari general, el Sr. Ignasi Pons, s'ha reunit amb la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat per a traslladar alguns dels problemes i inquietuds que el sector carni està vivint en l'actualitat.
La reunió, que ha comptat amb la presència del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Sr. Òscar Ordeig; la secretària general, la Sra. Cristina Massot; i la secretària d’Alimentació, la Sra. Rosa Cubel, ha suposat un important punt d'inflexió per a compartir les principals prioritats i reptes de la indústria càrnia.
Entre ells, des de FECIC hem volgut posar l'accent en la recerca antidúmping de la Xina, un tema que ha generat una gran preocupació al sector carni per la importància d'aquest mercat i l'impacte que podria provocar una reducció de les exportacions al país. Per això, s'ha posat de manifest la importància de disposar d'una estratègia de defensa sòlida i ben documentada.
D'altra banda, els atacs a la imatge de la carn i el suport de la defensa del sector també ha estat un tema d'importància durant la reunió. Els atacs a la imatge de la carn s'han convertit en una tònica en els últims anys, i a poc a poc van erosionant la confiança del consumidor, la qual cosa comporta a una reducció de la demanda i el consum generalitzat de la carn i dels productes carnis. En aquesta línia, és important reforçar una imatge positiva de la carn i dels productes carnis amb campanyes educatives que posin en valor els beneficis de la carn, la seva importància nutricional en la dieta, etc.
Seguidament, la pressió reguladora suposa un repte important també per al sector carni. Les normatives cada vegada més estrictes i el compliment d'estàndards més elevats pot condicionar la producció i generar incertesa en els mercats per a moltes empreses, sobretot petites i mitjanes, sense oblidar la complexitat i els costos d'aquestes regulacions.
La defensa del sector carni com un sector estratègic ha estat un altre dels punts abordats. El sector compta amb un paper fonamental en l'economia i la generació d'ocupació, i és una font clau d'ingressos per a moltes famílies i regions rurals, a més de contribuir significativament a les exportacions. Per això, des de FECIC considerem que és crucial considerar al sector carni com un sector estratègic.
En un altre ordre de coses, els elevats costos de les matèries primeres representen un desafiament per al sector carni, ja que afecten directament els costos de producció i redueixen el marge de benefici, la qual cosa condiciona la viabilitat econòmica de les empreses.
Finalment, la competitivitat en els mercats exteriors i l'obertura i consolidació de nous mercats és clau també. D'una banda, la pèrdua de competitivitat en països tercers afecta directament a les exportacions, i, d'altra banda, l'obertura i la consolidació de nous mercats és una qüestió de vital importància per al sector.
FECIC, com a organització del sector carni, reforça el seu paper com a actor clau en l'elaboració d'iniciatives i normatives que afavoreixin al sector. En aquest sentit, des de FECIC ens vam mostrar optimistes després de la trobada mantinguda, subratllant la disposició completa per part de la Generalitat per a col·laborar estretament amb el sector i abordar els desafiaments presents i futurs.