FECIC es reuneix amb la Conselleria d’Empresa i Treball per a analitzar les preocupacions de caràcter empresarial i laboral del sector carni
16.01.2025
Tweet
Avui, 16 de gener de 2025, el president de FECIC, Josep Solà, al costat del secretari general, Ignasi Pons, s'ha reunit amb la Conselleria d’Empresa i Treball de la Generalitat per a traslladar alguns dels problemes i inquietuds de caràcter laboral i empresarial que viu actualment el sector carni.
La reunió, que ha comptat amb la presència del conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper; i el director general d’Indústria, Oriol Alcoba, ha suposat un important punt d'inflexió per a compartir els punts clau i desafiaments de la indústria càrnia.
Entre ells, des de FECIC hem volgut posar l'accent en qüestions d'àmbit laboral com la necessitat de personal qualificat, temes que estan generant una gran preocupació al sector carni. D'altra banda, els costos laborals que estan afectant de manera negativa a la competitivitat de les empreses. D'altra banda, el carni és un sector que requereix de personal molt qualificat per a poder donar compliment a les regulacions i als requisits de qualitat de clients i països tercers.
En aquesta línia, s'ha aprofundit també en la pressió reguladora, que suposa un repte important també per al sector carni. Les normatives cada vegada més estrictes i el compliment d'estàndards més elevats pot condicionar a les empreses i generar incertesa en els mercats per a moltes d'elles, sobretot petites i mitjanes, sense oblidar la complexitat i els costos d'aquestes regulacions.
Seguidament, la importància de les exportacions càrnies és clau també. En primer lloc, la pèrdua de competitivitat en països tercers afecta directament a les exportacions; en segon, l'obertura i la consolidació de nous mercats és una qüestió de vital importància per al sector; en tercer lloc, la incerteza generada per la investigació antidúmping de la Xina sobre el porcí espanyol afecta a l'estabilitat del sector en posar-se en risc un dels mercats clau.
La defensa del sector carni com un sector estratègic ha estat un altre dels punts abordats. El sector compta amb un paper fonamental en l'economia i la generació d'ocupació, i és una font clau d'ingressos per a moltes famílies i regions rurals, a més de contribuir significativament a les exportacions.Per això, des de FECIC considerem que és crucial considerar al sector carni com un sector estratègic.
En un altre ordre de coses, es van analitzar també els atacs a la imatge de la carn i el suport de la defensa del sector, que en els últims anys s'han incrementat cada vegada més, així com la disminució generalitzada del consum de carn i derivats, que suposa un desafiament significatiu per al sector ja que impacta directament en la demanda dels seus productes.
D'altra banda, els elevats costos de les matèries primeres representen un desafiament per al sector carni, ja que afecten directament la credibilitat i competitivitat en els mercats per a moltes empreses.
Finalment, en matèria de sostenibilitat s'han comentat diversos aspectes importants, com el fet que les empreses continuen treballant en l'optimització de processos per a reduir el consum d'aigua i en nous projectes per a la reutilització de les aigües; la circularitat del sector és un dels reptes que enfronta el sector i s'ha comentat que s'està treballant en projectes per a l'aprofitament dels subproductes per a la generació de biogàs.
En definitiva, FECIC, com a entitat representativa de l'àmbit carni, consolida la seva posició com un referent essencial en el desenvolupament de propostes i regulacions beneficioses per a la indústria. En aquest context, des de FECIC expressem el nostre optimisme després de la reunió celebrada, destacant la total disposició de la Generalitat per a treballar en conjunt amb el sector i enfrontar tant els reptes actuals com els que puguin sorgir en el futur.