Notícies FECIC

FECIC es reuneix amb els tècnics de 70 empreses per tractar temes d'actualitat

04.03.2021 Tweet
L'Àrea Tècnica de FECIC ha reunit els tècnics de 70 empreses en una trobada digital per a tractar temes d'actualitat que afecten el sector, entre els quals es troben els resultats del Programa d'Autocontrol de la Indústria Càrnia d'Espanya (PACIC). En aquest punt s'ha comptat amb la participació del DARP, en concret de la subdirectora General d'Inspecció i Control Agroalimentari, Glòria Cugat, i de les inspectores de Girona, Carmen Navarro i Luana Esser, per comentar els resultats del pla de control d'etiquetatge i traçabilitat en la indústria càrnia, escorxadors i sales d'especejament. S'ha posat de manifest la importància de la participació de les empreses en aquests programes com a eina per a millorar la imatge del sector i garantir el correcte etiquetatge i traçabilitat a les empreses.

També s'ha analitzat la situació actual dels diferents sistemes d'etiquetatge existents. S'ha arribat al consens de la necessitat d'unificar els diferents sistemes existents entre els diferents Estats membres per a facilitar l'etiquetatge per part de les empreses. En relació al Nutriscore, es creu que hauria d'aplicar-se de la mateixa manera en tots els Estats membres que han apostat per aquest sistema, i sense excepcions.

Un altre punt tractat ha estat la diferència entre producte carni i preparat de carn, exposant l'estat actual dels treballs del projecte que FECIC està duent a terme, juntament amb altres associacions d'altres Estats membres (Itàlia, França Dinamarca, Alemanya, Holanda, Àustria Bèlgica i Polònia), per disposar d'un sistema objectiu per a la diferenciació entre un producte carni i un preparat de carn, que s'espera que estigui ja disponible a finals d'aques any.

Respecte al tema de nitrits i nitrats en els productes carnis, s'ha comentat l'última proposta de la Comissió Europea en relació al seu ús, analitzant l'impacte que poden tenir per al sector carni uns nous nivells d'ús d'aquests additius, més restringits.

A més, s'ha informat els assistents de la situació actual, tant a nivell nacional com de la Unió Europea, de l'ús de les denominacions càrnies en productes que no contenen carn, posant de manifest la preocupació de les empreses, perquè la no aprovació de la Unió Europea de l'esmena 165 que limita l'ús de les denominacions càrnies en productes que no contenen carn deixa obert el panorama legislatiu europeu sobre aquesta qüestió. Per contra, l'existència a Espanya del Reial decret 474/2014 sobre la norma de qualitat dels derivats carnis, sí que limita la utilització de les denominacions càrnies en productes que no contenen carn i delimita l'ús per a les empreses espanyoles, però no limita ni regula que la resta dels Estats membres puguin vendre dins la Unió Europea els seus productes amb denominacions càrnies en productes que no contenen carn. Això podria generar un greuge comparatiu de les empreses espanyoles respecte a les de la resta de la UE, amb la pèrdua d'una oportunitat de negoci en benefici d'altres companyies no espanyoles.