Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia l'any 2025. Es convertirà, d'aquesta manera, en la primera regió europea que rep aquesta distinció.
La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), una oportunitat extraordinària per reforçar les sinergies entre les administracions i els sectors implicats, posar més en valor tot el patrimoni i teixit agroalimentari i culinari català, i promoure'l tant en l'àmbit local com internacional.
Catalunya és referent en excel·lència alimentària i gastronòmica, capdavantera en turisme enogastronòmic. Catalunya té una cuina que parla d'història, de paisatges, de la gent que els habita, dels seus costums, de vida, de present i de futur. Per aquest motiu, aquesta iniciativa persegueix els següents objectius:
- Territori: promoure el patrimoni vinculat a la gastronomia i els paisatges agroalimentaris, tot fomentant la seva sostenibilitat social, mediambiental i econòmica que els fa possibles, així com les grans rutes de país que contribueixin a la cohesió i dinamització del conjunt del territori.
- Tradició: promoure la cuina catalana, des de la tradició i la innovació com un dels elements de singularitat i identitat del nostre país i alhora de contribució al món, posant en valor el nostre sistema alimentari associat a la gran diversitat i riquesa de productes, a la qualitat, la responsabilitat i la varietat de paisatges que el configuren.
- Identitat: promoure un relat posant en valor tota la cadena, des de la pagesia, els pescadors, el conjunt del sector productor i els productes locals fins a les cuineres i cuiners, restaurants, emrcats, escoles... reconeixent els trets propis i singulars i que conformen l'aportació de la gastronomia catalana al món.
- Turisme regeneratiu: apostar per un canvi de model cap a un turismo enogastronòmic regeneratiu i de qualitat, que aporti valor a la comunitat, associat a un model de producció agroalimentària arrelat i compromès amb el territori i, per tant, un nou model econòmic que sigui respectuós tant amb la comunitat com amb la cultura i l'entorn natural que l'acull.
- Cultura: treballar eprquè els ciutadans i ciutadanes de Catalunya esdevinguem els prescriptors i consumidors dels productes que els hi dona la seva terra i la Mar Mediterrània, a través de l'esforç de pagesos i pageses, pescadors, artesans alimentaris, etc.
- Internacionalització: promoure la professionalització del sector per continuar en el camí d'internacionalització i d'obertura al món, des dels nostres productes, plats i maneres de cuinar i gaudir dels aliments.
- Innovació: impulsar el treball conjunt entre els organismes públics i els actors de la cadena de valor vers la competitivitat del producte.
- Sostenibilitat: fomentar l'economia circular, promovent un model de producció i condum que implica compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar, allargant el cicle de vida dels productes. Per tant, combatre el malbaratament alimentari.
- Excel·lència: continuar amb la revolució gastronòmica, amb noves formes innovadores d'experiència gastronòmica.
- Compromís social: vetllar per la salut i el benestar de les persones, també i especialment a través de l'alimentació.
En aquesta línia, per tant, a FECIC hem decidit adherir-nos a la iniciativa, sumant-nos així a partir d'ara al conjunt d'actuacions que es faran al llarg del 2025.