Notícies FECIC

Jornada de treball del MAPA per analitzar la situació actual del Brexit

17.09.2018 Tweet
L'Àrea Internacional va assistir ahir a la jornada de treball amb sectors, associacions i organitzacions agràries i agroalimentàries sobre possibles escenaris i situacions en la inspecció fronterera i els intercanvis comercials amb el Regne Unit després del Brexit, que va convocar el MAPA, a Madrid. La reunió va comptar amb la intervenció de la directora general de Produccions i Mercats Agraris, Esperanza Orellana, i del director general de Sanitat de la Producció Agrària, Valentín Almansa.

En la reunió es va analitzar la situació de les negociacions entre la Unió Europea i el Regne Unit per a la conclusió d'un acord de sortida, terminis i calendaris, i la necessitat de preparar-se per a qualsevol dels dos possibles escenaris que poden derivar-se d'aquestes negociacions: bé el d'un acord de retirada acordat entre les parts i ratificat a temps per les mateixes o bé el d'una retirada sense acord en aquest mateix moment.

També es va destacar la necessitat de preparar-se per a una situació que inevitablement ja no serà la mateixa a partir del 30 de març proper, així com la importància d'engegar mesures preparatòries a adoptar en qualsevol de les situacions i plans de contingència per pal·liar els importants efectes que podria tenir una retirada sense acord.

La directora general de Produccions i Mercats Agrícoles va analitzar les implicacions per als principals sectors agrícoles, ramaders i agroalimentaris, dins d'un comerç exterior molt rellevant, ja que representa el 8% de les exportacions agroalimentàries espanyoles i el 3% de les importacions (11% i 6% respectivament respecte al mercat comunitari), amb un saldo net anual positiu entorn dels 2.800 M€ en 2017.

També va comentar que entre els sectors que notarien especialment l'impacte d'un Brexit dur es trobaria el de les carns blanques i vermelles. En aquest punt es van donar dades del que suposen les diferents espècies.

En porcí, Regne Unit ocupa el 6º lloc en el rànquing d'importadors, representant el 5% de les exportacions espanyoles. L'any passat va importar 70.000 tones.

En boví representa el 2% de les exportacions espanyoles, al voltant de 3.000 T (valor 12 M d'euros) i el 1% de les importacions, prop d'1.500 T (valor 8 M d'euros).

En oví representa el 7% de les exportacions (2.600 T a l'any), però és poc representatiu en comparació d'altres països com Nova Zelanda o Austràlia, ja que el 90% de les importacions del Regne Unit provenen d'aquests.

Per la seva banda, el director general de Sanitat de la Producció Agrària va informar sobre possibles escenaris i situacions en la inspecció fronterera i els intercanvis comercials amb el Regne Unit després del Brexit, instant a tot el sector a plantejar-se les mesures a adoptar per afrontar qualsevol tipus d'escenari.

Per complementar la informació pública procedent de la Comissió Europea referent a aquest tema, el Ministeri inclourà informació rellevant dins la seva pàgina web.