La paradoxa energètica dels purins
06.10.2022
Tweet
Josep Collado, Secretari General de FECIC, porta temps conscienciant sobre la importància d'apostar pel biogàs i després de la parada de totes les plantes de tractament de purins de Catalunya pel preu del gas, pren la paraula. La Federació Empresarial de Carnes i Indústries Càrnies aposta pel biogàs com a solució per a garantir la viabilitat energètica, econòmica i de sostenibilitat de la cadena càrnia-ramadera.
Aquestes són les declaracions d'en Josep Collado:
"Cada dia m'informo i com a tots, siguis o no siguis del sector carni-ramader, m'interessa l'estat de: la inflació, els costos del transport, la transició energètica... en resum, els reptes que arrosseguem des de l'estat d'alarma agreujats pel nou panorama geopolític desbocat pel conflicte Rússia-Ucraïna.
Ara bé, el que ha esclatat a Catalunya, em refereixo a la parada, ERTOS inclosos, de les plantes de tractament de purins (2 a Juneda, 1 a Miralcamp, 1 a Les Masies de Voltregà, 1 a l'Esquirol i 1 a Alcarràs) a causa de l'increment del cost gas i la seva negativa i inevitable derivada directa: ara el transport de les dejeccions han de realitzar-lo els propis ramaders amb el sobrecost que això implica (que pot oscil·lar en increments del 20-30%); és el resultat inacceptable d'un sistema, l'espanyol, que no aprofita al màxim el potencial carni-ramader intrínsec en matèria d'energia i que resideix sobretot en la zona de Catalunya i Aragó.
Des de FECIC som més d'ocupar-nos que de preocupar-nos, o diria fins i tot anticipar-nos, és per això, que ja des de fa temps plantegem que el que pot aportar el sector carni-ramader és la seva pròpia solució energètica basada en el fet que aquest mateix pot constituir-se com a font de biogàs.
Ara bé, està clar que el que ha ocorregut en aquests últims dies posa de manifest una vegada més la paradoxa energètica no sols dels purins, sinó també la que afecta el sector. Proposem, que també incideix, més enllà de limitar el preu del gas, apostar pel biogàs que nosaltres mateixos podem proveir i consumir. En definitiva, la FECIC advoca per una aposta clara i decidida per l'economia circular que retroalimenta la viabilitat d'una producció sostenible gràcies al biogàs.
L'altra paradoxa se'ns planteja en una de les limitacions al creixement del sector porcí com són precisament les dejeccions ramaderes i els efectes potencialment contaminants dels seus abocaments. Curiosament, són precisament aquestes dejeccions les que a partir de plantes de biogàs ens permetrien ser més competitius en obtenir una font energètica de menor cost que el preu del gas en l'actualitat. És a dir, eliminem una barrera al creixement sectorial, alhora que obtenim un avantatge competitiu.
El bon exemple el tenim a Europa, que compta amb més de 18.000 instal·lacions i estem convençuts que la solució al nostre país també té desenvolupament potencial. Una anotació: a Espanya comptem amb tot just unes 200 plantes, una estructura energètica que no reflecteix la nostra consolidada trajectòria en matèria d'exportació porcina, per exemple. Tenim el biogàs al nostre abast, de nosaltres depèn donar-li gas".