Notícies FECIC

Reunió amb el Grup de Treball de la Proteïna Alternativa (maig 2023)

03.05.2023 Tweet

Dimecres passat, dia 3 de maig, a la FECIC vam celebrar la reunió mensual amb aquelles empreses associades que formen part del grup de treball de la Proteïna Alternativa de la federació, on vam fer una anàlisi de la situació de mercat actual i futura d'aquesta tipologia de productes.

En aquesta ocasió vam comptar amb la participació especial de Francesc Reguant, excap de Gabinet Tècnic del Departament d'Agricultura (DAAM) i president de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya, i d'Encarni Avilés, líder d'Equip de Captació d'Equips Clúster d'ACCIÓ.

Durant la primera part de la reunió, Encarni Avilés va presentar l'impuls a la proteïna alternativa que es duu a terme des d'ACCIÓ, a més de mostrar diversos exemples d'empreses i models productius exitosos i elaboradors d'aquesta proteïna, com ara Zyrcular Foods i Biotech Food. Una de les principals conclusions d'aquesta part va ser que s'estima que el 2040 el 60% de les carns que es consumiran no seran d'origen animal.

A la segona part de la reunió, Francesc Reguant ens va ensenyar les claus de l'escenari carni del segle XXI, caracteritzat principalment per la globalització, el canvi climàtic i revolució tecnològica, sobretot en biotecnologia i bioeconomia. A més a més, i en relació amb la proteïna alternativa, Reguant va exposar els objectius que ha de perseguir aquesta classe de productes per tal d'aconseguir major quota de mercat de la que ja disposa, on és vital posar el focus en la investigació de noves fonts de proteïna fins ara no utilitzades, sense incrementar l'ocupació de sòl fèrtil i de cultiu i sense produir majors costos energètics dels quals pot arribar a produir la carn d'origen animal, que també passa per implementar la proteïna alternativa a aquells països on no està tan desenvolupada o on la demanda és més baixa.